sznycle z indyka a

włoska saltimbocca to potrawa z cielęciny z surową suszoną szynką i szałwią. zgodnie z tłumaczeniem salta in bocca – skacz do ust – ciężko tym sznyclom się oprzeć. tak samo z resztą stało się i w wersji z indykiem. samo danie przygotowuje się bardzo prosto, bardzo szybko i jest świetnym pomysłem na letni obiad.

mięso, indyk, szałwia, szynka dojrzewająca

saltimbocca z indyka

  • 4 sznycle z indyka,
  • 4 plastry wędzonej szynki,
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 szkl. białego wina,
  • 0,5 szkl. bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Jeśli sznycle są grubsze niż 0,5 cm delikatnie je rozbij, najlepiej przez folię. Oprósz mąką i na wierzchu ułóż szynkę, na niej przymocuj wykałaczkami listki szałwii. Smaż po 2 minuty z każdej strony zaczynając od tej z listkami. Zdejmij je z patelni i pozostaw pod przykryciem. W tym czasie na patelnię wlej wino i bulion, zagotuj i zeskrob wszystko, co przywarło do dna patelni, lekko odparuj sos. Włóż z powrotem sznycle, delikatnie posól (szynka jest już dość słona) i popieprz. Duś nie dłużej niż 2 minuty i od razu podawaj.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *