Ponoć dzień przed bitwą pod Marengo kucharz jeszcze wówczas generała Napoleona Bonapartego ugotował mu kurczaka. Następnego dnia generał zwyciężył, a danie stało się jego ulubionym.
kurczak marengo – składniki:
1 kurczak, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, białe wino, bulion, olej wymieszany z oliwą, sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
kurczak marengo – przepis
Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsmażamy bez przypraw. Zlewamy nadmiar tłuszczu. Przyprawiamy. Podlewamy winem wymieszanym z wodą (w proporcji pół na pół), tak by płyn sięgał jedynie do połowy wysokości kawałków mięsa. Dusimy na średnim ogniu ok. 50 min. W razie odparowywania płynu należy go uzupełniać. Jeśli wino nie było wytrawne lub gdy ma się taki smak można już po ugotowaniu polać kurczaka sokiem z cytryny.
janiolka, środa, 04 czerwca 2008
komentarze archiwalne:
- scoutek Hmmmm… robie to troche inaczej, bo dodaje pieczarki i przecier pomidorowy, a przepis znalazlam w ksiazce z przepisami kuchni francuskiej…
a tak w ogole to milo Cie czytac, Janiolka…..- janiolka nazwa tej potrawy zawsze mi się z Tobą kojarzy, ale jej sposób wykonania mam z kuchni włoskiej. pewnie tam zawędrował razem z przegranymi w tej bitwie Austriakami 😉
- scoutek a mnie ta potrawa kojarzy sie z Twoim mezem, ktory ciagle mi przypomina, ze obiecalam to zrobic znowu
i zrobie, slowo