kurczak stir fry z marchewką i groszkiem

Poniedziałkowo prosty przepis – kurczak stir fry z marchewką i groszkiem. Składniki nie są zbyt wyszukane, ale jeśli lubicie azjatyckie smaki, to okaże się, że doskonale do siebie pasują i będzie to strzał w dziesiątkę!

kuchnia azjatycka, chińska, drób, sos rybny, z patelni,

kurczak stir fry z marchewką i groszkiem – składniki

  • 300-400 g udek kurczaka bez kości,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • pęczek zielonej cebulki,
  • 300 g mieszanki mrożonego groszku z marchewką,
  • 0,5 szklanki oleju arachidowego do smażenia,
  • 1-2 szklanki ugotowanego ryżu

sos:

  • 60 ml sosu ostrygowego (ok. 1/4 szklanki),
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu

kurczak stir fry z marchewką i groszkiem – przepis

Kurczaka pokrój w 1,5 cm kostkę, a następnie obtocz w kukurydzianej mące. Strząśnij jej nadmiar. Mięso wrzuć na rozgrzany olej, smaż, aż się zezłoci, odsącz na papierowych ręczniczkach. Na patelni lub w woku zostaw 2 łyżki oleju, resztę zlej. Wrzuć na niego marchewkę z groszkiem i pokrojoną zieloną cebulkę. Duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię, dodaj usmażonego kurczaka. Całość zagotuj. Podawaj z ryżem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *