Z ostatniej podróży do Białegostoku wróciłam między innymi z tuszką kurczaka zagrodowego. Nieprzerośnięty do monstrualnych rozmiarów zachęcał, aby go upiec. A że akurat na blacie stał niedawno używany rzymski garnek, to szybko mi się te dwa obiekty połączyły. Dzięki dodatkowi ziół kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku nabrał fantastycznego aromatu, a towarzyszące mu warzywa rozwiązały kwestię z czym go podać.
Podstawowe zasady pieczenia w rzymskim garnku
- Przed każdym użyciem należy go moczyć łącznie z pokrywką, co najmniej 15 minut.
- Wstawiamy go do zimnego piekarnika.
- Jeśli dolewamy wody w trakcie pieczenia, to gorącej.
- Gorącego naczynia nie stawiamy na zimnej powierzchni.
- Po każdym użyciu myjemy ciepłą wodą bez detergentów i zostawiamy do wysuszenia otwarty.
- Co około 100 użyć należy napełnić go wodą i z nią piec naczynie przez około godzinę.
- Z wiekiem naczynie ciemnieje, zdarzają się obtłuczenia, ale dzięki takiej patynie jeszcze ładniej wygląda, a jego użyteczność się nie zmniejsza.
Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku, to jeden z wielu przepisów z zastosowaniem tego naczynia. Można w nim piec chleby, kasze, warzywa. Pozostałe znajdziesz TU.
Jeśli komuś będzie się wydawać, że 3 główki czosnku to ilość, która położy wampira trupem, to go zmartwię. Po upieczeniu czosnek staje się słodkawy. I choć unosi się jego zapach, to nie jest on już tak intensywny, jak w przypadku świeżego.
Kurczak z czosnkiem pieczony w rzymskim garnku
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 główki czosnku
- 3 marchewki przekrojone wzdłuż
- 6 ziemniaków przekrojona na pół
- 2 cebule pokrojone w ósemki
- 1 łyżeczka rozmarynu tymianku
- 1 łyżeczka tymianku tymianku
- 0,5 łyżeczki szałwii suszonej
- 2 łyżki soku z cytryny
marynata
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 0,5 łyżeczki szałwii suszonej
- 1 łyżeczka soli
Przepis
- Namocz rzymski garnek.
- Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią kurczaka na zewnątrz i w środku, odstaw na godzinę.
- Warzywa obierz i wymieszaj z ziołami.
- Kurczaka ułóż w rzymskim garnku piersią do góry, a wokół niego warzywa. Polej marynatą, która spłynęła z kurczaka.
- Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 230 st. C
- Piecz 1 godzinę i 20 minut.
- Zdejmij pokrywę i piecz dodatkowo 5-10 minut, żeby się zrumienił.
Jeden komentarz
Super dobrane zioła do kurczaka. I jeszcze tak dużo czosnku. Miałam obawy, ale wyszedł naprawdę pyszny. Taki intensywny w smaku, ale nieprzesadzony:) Nigdy wcześniej nie dawałam do marynaty szałwii, ale od teraz chyba zacznę.