sałatka do grillowanych mięs

dziś kolejna wycieczka w kierunku kuchni skandynawskiej. tym razem inspirowana przepisem Signe Johansen z książki Secrets of Scandinavian Cooking…Scandilicious. sałatka idealna do jedzenia w upalne dni, ale też świetnie pasująca do grillowanych mięs.

ziemniaki, zielona cebulka, jajka, sałatka, koperek

skandynawska sałatka ziemniaczana

  • 1 kg młodych malutkich ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek zielonej cebulki,
  • 5 ogórków konserwowych,

sos:

  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżki musztardy,
  • sok z połowy cytryny,
  • 0,5 pęczka koperku

ziemniaki wyszorować, ale nie obierać. ugotować w osolonej wodzie, odlać i pozostawić do ostudzenia. jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), zalać zimną wodą i również ostudzić. pęczek zielonej cebulki pokroić w cienkie krążki, a ogórki w jak najcieńsze plasterki. przygotować sos – posiekany drobno koperek wymieszać ze śmietaną, majonezem, musztardą i sokiem cytryny. ostudzone ziemniaki wymieszać z sosem oraz cebulką i ogórkami. jajka pokroić w ćwiartki i dołożyć do ziemniaków, niekoniecznie mieszając. ostawić do lodówki na około godzinę.

Skandynawskie lato 2014 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Grillowanie 2014

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.