letnio leniwy dzień – zupa czosnkowa

Zanim ponownie znajdę się na wiśni to szybko zanotuję odkrycie kulinarne. Smakiem zdecydowanie przypomina oryginalny produkt czeski, jedyną różnicą w składzie są pomidory, które i tak znacząco na smak tu nie wpływają.

zupa czosnkowa – składniki:

  • 2 litry rosołu,
  • pół główki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 4 pomidory,
  • oliwa,
  • sól, pieprz

zupa czosnkowa – przepis

Czosnek obrać, drobno posiekać i lekko zrumienić. Obraną cebulę również dość drobno posiekać i dodać do czosnku, zeszklić. Do tego dodać obrane z skórki i posiekane pomidory. Poddusić całość, aż pomidory zmiękną. Zalać to wszystko gorącym rosołem. Przyprawić solą i pieprzem.

janiolka, wtorek, 22 lipca 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.