zupa z kluskami ziemniaczanymi

Prawdę powiedziawszy to miałam ochotę zaraz po wyjściu męża z córką rzucić się pod kołdrę, ale zostawili mi złożenie kilkunastu pocztówek. Nie chce mi się tego robić ofkors, więc zanotuję chociaż nowy przepis na danie jednogarnkowe w kontekście zakupów targowych. W piątek na targu warzywnym spytałam straganiarkę, u której robię zwykle zakupy, czy był już młody groszek w sprzedaży, albo czy cukrowy w ogóle bywa. A pani spojrzała na mnie z szeroko otworzonymi oczyma, i spytała co to jest groszek cukrowy. Przypominam, że byłam na targu warzywnym…

zupa z kluskami ziemniaczanymi – składniki:

  • ok. 0,5 kg wołowiny,
  • 2 l wody,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • 0,5 kg groszku w strączkach (40 dag mrożonego)

kluski:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • mąka pszenna,
  • 1-2 jajka,
  • sól,
  • ok. 2 łyżek stopionego masła,
  • bułka tarta

zupa z kluskami ziemniaczanymi – przepis

Mięso zalać wodą, zagotować, zszumować, włożyć listek i pieprz, gotować 1,5-2 godziny. Mięso wyjąć i pokroić w kostkę, rosół przecedzić przez gęste sitko (dla lepszego efektu wizualnego). Oskrobaną marchewkę pokroić w plastry, selera w kostkę. Dodać z mięsem do rosołu i gotować na małym ogniu.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, sól i mąkę, i wyrabiać na gładką masę nie klejącą się zbytnio do rąk. Stolnicę dobrze obsypać mąką i rozwałkować na niej cienko ciasto ziemniaczane. Posmarować je roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Zwinąć w rulon i pokroić w 1 cm plastry.
Do rosołu dodać groszek, gotować go nie dłużej niż 10 min. Wrzucić kluski i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy wypłyną na wierzch.

janiolka, poniedziałek, 14 lipca 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *