Prawdę powiedziawszy to miałam ochotę zaraz po wyjściu męża z córką rzucić się pod kołdrę, ale zostawili mi złożenie kilkunastu pocztówek. Nie chce mi się tego robić ofkors, więc zanotuję chociaż nowy przepis na danie jednogarnkowe w kontekście zakupów targowych. W piątek na targu warzywnym spytałam straganiarkę, u której robię zwykle zakupy, czy był już młody groszek w sprzedaży, albo czy cukrowy w ogóle bywa. A pani spojrzała na mnie z szeroko otworzonymi oczyma, i spytała co to jest groszek cukrowy. Przypominam, że byłam na targu warzywnym…
zupa z kluskami ziemniaczanymi – składniki:
- ok. 0,5 kg wołowiny,
- 2 l wody,
- listek laurowy,
- kilka ziaren pieprzu,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- 0,5 kg groszku w strączkach (40 dag mrożonego)
kluski:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- mąka pszenna,
- 1-2 jajka,
- sól,
- ok. 2 łyżek stopionego masła,
- bułka tarta
zupa z kluskami ziemniaczanymi – przepis
Mięso zalać wodą, zagotować, zszumować, włożyć listek i pieprz, gotować 1,5-2 godziny. Mięso wyjąć i pokroić w kostkę, rosół przecedzić przez gęste sitko (dla lepszego efektu wizualnego). Oskrobaną marchewkę pokroić w plastry, selera w kostkę. Dodać z mięsem do rosołu i gotować na małym ogniu.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, sól i mąkę, i wyrabiać na gładką masę nie klejącą się zbytnio do rąk. Stolnicę dobrze obsypać mąką i rozwałkować na niej cienko ciasto ziemniaczane. Posmarować je roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Zwinąć w rulon i pokroić w 1 cm plastry.
Do rosołu dodać groszek, gotować go nie dłużej niż 10 min. Wrzucić kluski i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy wypłyną na wierzch.
janiolka, poniedziałek, 14 lipca 2008