Ostatnio latorośl stwierdziła, że dawno już nie było żadnego „chińskiego” makaronu z woka, więc kupiłam japoński 😉 Kolorystycznie pasowało mi do niego dodanie masła orzechowego, używanego przeze mnie już ze zwykłym makaronem pszennym. Do tego kolorowe warzywa i powstaje kolorowe, orientalne kombo!
makaron soba z masłem orzechowym – składniki:
- 300 g makaronu soba,
- 200 g brokułów,
- 200 g pieczarek (najlepiej brązowych),
- czerwona papryka,
- pęczek zielonej cebulki,
- 1 łyżka oleju sezamowego
sos z masła orzechowego – składniki:
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 0,5 łyżki oleju sezamowego,
- 0,5 łyżeczki suszonego chili
makaron soba z masłem orzechowym – przepis
Makaron ugotuj o minutę krócej niż przewiduje przepis na opakowaniu. Odlej szklankę wody z jego gotowania, a sam makaron przelej zimną wodą i osącz. Wymieszaj składniki sosu, ale jeśli jest bardzo gęsty, to dodawaj po trochę wodę z gotowania makaronu, aż będzie płynny. Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojone w grube plastry pieczarki, paprykę w paski i podzielony na różyczki brokuł. Połowę warzyw wyjmij z woka. Na ich miejsce wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj i razem podgrzewaj. Dodaj resztę warzyw, posyp posiekaną zieloną cebulką i podawaj.