prosty przepis jamiego olivera. mięta co prawda w trakcie gotowania niemalże zniknęła, ale na szczęście tylko w zakresie wizualnym.
makaron w miętowym sosie
- 10 plasterków wędzonego boczku,
- mały pęczek świeżej mięty,
- 15 dkg startego parmezanu,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 40 dkg makaronu (muszelki),
- oliwa z oliwek,
- kawałek masła,
- 2 szklanki mrożonego groszku,
- mały kubek kwaśnej gęstej śmietany,
- sok z 1 cytryny
ugotować makaron, pozostawiając trochę wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu. na dużej patelni (takiej, na której potem zmieści się też makaron) roztopić masło z dodatkiem oliwy i zrumienić na tej mieszance pokrojony drobno boczek posypany pieprzem. do boczku dodać groszek i przez minutę podsmażać. wlać śmietanę i wrzucić drobno posiekaną miętę. dodać odcedzony makaron, wycisnąć na niego sok z cytryny, zagotować. posolić. jeśli sos jest za gęsty dodać pozostawioną wodę. posypać parmezanem i wymieszać.