makaron w sosie miętowym – simply the best

prosty przepis jamiego olivera. mięta co prawda w trakcie gotowania niemalże zniknęła, ale na szczęście tylko w zakresie wizualnym.

makaron z miętą

makaron w miętowym sosie

  • 10 plasterków wędzonego boczku, 
  • mały pęczek świeżej mięty, 
  • 15 dkg startego parmezanu, 
  • sól i świeżo zmielony pieprz, 
  • 40 dkg makaronu (muszelki), 
  • oliwa z oliwek, 
  • kawałek masła, 
  • 2 szklanki mrożonego groszku, 
  • mały kubek kwaśnej gęstej śmietany, 
  • sok z 1 cytryny

ugotować makaron, pozostawiając  trochę wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu. na dużej patelni (takiej, na której potem zmieści się też makaron) roztopić masło z dodatkiem oliwy i zrumienić na tej mieszance pokrojony drobno boczek posypany pieprzem. do boczku dodać groszek i przez minutę podsmażać. wlać śmietanę i wrzucić drobno posiekaną miętę. dodać odcedzony makaron, wycisnąć na niego sok z cytryny, zagotować. posolić. jeśli sos jest za gęsty dodać pozostawioną wodę. posypać parmezanem i wymieszać.

 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.