śniadanie po bandzie, czyli dżem i jajka

tost, dżem, jajka, boczek,

tost z dżemem to dość oczywiste połączenie dlatego z latoroślą postanowiłyśmy sobotnie śniadanie „lekko” urozmaicić 😉 rozochocone smakiem pierwszego zestawienia wzbogaciłyśmy zestaw o nowe składniki.
używałyśmy dżemu o smaku owoców leśnych, ale myślę, że smak czarnej porzeczki nie byłby też od rzeczy.

dżem z owoców leśnych, tost, jajko na miękko, śniadanie

tosty z dżemem i jajkiem – składniki:

  • pieczywo tostowe,
  • dżem z owoców leśnych Łowicz,
  • jajka (po 1 na 2 tosty),
  • czarny mielony pieprz

jajka ugotować na miękko (ok. 4 minut). ostudzić w zimnej wodzie na tyle, żeby nie parzyć palców w trakcie zdejmowania skorupki. na opieczonym toście rozsmarować łyżeczkę dżemu. na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajko. oprószyć pieprzem.

śniadanie, tosty, dżem, jajko na miękko

tosty z dżemem i boczkiem – składniki:

  • pieczywo tostowe,
  • dżem z owoców leśnych Łowicz,
  • jajka (po 1 na tost),
  • boczek w plastrach (po 1 na tost),
  • cebula
  • ser cheddar w plastrach (po 1 na tost)

na patelni wysmażyć na rumiano plastry boczku. zdjąć je z patelni i trzymać w cieple. na wytopiony z boczku tłuszcz włożyć cebulę pokrojoną w plastry i lekko ją zrumienić. zdjąć z patelni i dołożyć do boczku. usmażyć jajka sadzone. na zrumienionych tostach rozsmarowywać dżem. na to ułożyć plaster sera. na nim cebulę i boczek. wszystko przykryć jajkiem. i voilà!

tosty, dżem, boczek, bekon, jajko sadzone

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.