schabowe inaczej

dziś coś dla mięsożerców – schab. uczciwie się przyznaję, że kotlety schabowe, to u nas święto, przede wszystkim dlatego, że robię je dwa razy do roku. jakoś mi nie leżą, w związku z czym zazwyczaj piekę go w całości. ale przypomniał mi się stary przepis zapisany jeszcze w zeszyciku i przy okazji okazało się, że jeszcze go nie ma blogu, więc nadrabiam.

przepisy na schab pieczony:
schab pieczony w mleku,
schab faszerowany oliwkami,
schab faszerowany słoniną,
schab pieczony z jabłkiem 

kotlety schabowe, schab, śliwki, powidła

kotlety w sosie śliwkowym

  • 3-4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm,
  • 4 łyżki powideł,
  • 1,5 szkl. zimnego bulionu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 goździki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ewentualnie odrobina jakiejś przyprawy orientalnej

kotlety rozbić, oprószyć połową mąki (1,5 łyżki). usmażyć je szybko na rumiano. do rondla włożyć powidła, rozprowadzić je zimnym rosołem. dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie ją rozmieszać. dodać goździki i ewentualnie przyprawę orientalną, zagotować. doprawić solą i pieprzem. włożyć do sosu kotlety i dusić je 20 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.