zamrożone pesto z rukoli

pesto, rukola, kuchnia włoska,

Nie wiem jakie doświadczenia mają inni w hodowaniu w ogrodzie rokietty siewnej znanej bardziej, jako rukola, ale tacie co roku obradza niesamowicie. Więc bez problemu mogłam sobie pozwolić na eksperymentalne jej zamrożenie w postaci pesto w silikonowych foremkach do muffinek. Gdy już były zamrożone przełożyłam je z foremek do większego, szczelnie zamykanego pojemnika.

orzechy, olej, ser, kuchnia włoska

pesto z rukoli – składniki:

(porcja na 1 średni słoiczek)

  • 100 g rukoli,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 50 g orzechów włoskich (łagodniejsza wersja jest z płatkami migdałowymi),
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, doprawić.
Chcąc przechowywać je w lodówce należy ułożyć je ściśle w pojemniku/słoiczku i zalać olejem. Szczelnie zakręcone słoiczki można trzymać do dwóch tygodni.

pesto z rukoli, mrożenie

pesto po rozmrożeniu nie straciło ani smaku, ani koloru

pesto z rukoli, rokietty, rucoli

Komentarze archiwalne (1)

Gość: [Iwona] *.dynamic.chello.pl 6 lat temuŚwietny pomysł! A zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem rukoli. Teraz już wiem 🙂

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.