scenka rodzajowa rodzice i latorośl przy stole. w tle rmf classic i Jadwiga Polus mówiąca: z filmu Grek Zorba – Mikis Theodorakis
rodzic do drugiego rodzica: jak się nazywa to danie?
najszybsza w odpowiedzi okazuje się latorośl: makaronos spollos
tagliatelle zapiekane pod szpinakiem
- 40 dkg tagliatelle,
- 80 dkg mrożonego szpinaku,
- 2 średnie cebule,
- 20 dkg ostrego łatwo topiącego się sera,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz, granulowany czosnek,
- oliwa do smażenia,
- masło do obłożenia wierzchu
pokrojoną w kostkę cebulę lekko zrumienić na oliwie. dodać mrożony szpinak i dusić, aż się rozmrozi. jeśli szpinak jest suchy dodać mleko. przyprawić go sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem i ewentualnie solą. ugotować makaron. ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. 3-4 łyżki dodać do szpinaku. w naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę szpinaku i ponownie makaron i szpinak. posypać resztą sera, obłożyć wiórkami masła i zapiekać 15 min. w 210 st. C, aż się ser roztopi i zacznie rumienić.