mazurek orzechowy

ten mazurek poznałam jako ciasto już latem w Białymstoku. Brak charakterystycznego spodu z kruchego ciasta powoduje brak skojarzeń wielkanocnych, więc i na święta, i bez świąt jest jak znalazł, jeśli ma się tylko orzechy włoskie pod ręką.

orzechy włoskie, wafle, beza

mazurek orzechowy

  • 25 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 10 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 10 dag mąki tortowej,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 okrągły wafel

beza:

  • 3 białka,
  • 1/2 szkl. cukru pudru

kilka połówek orzechów zostawić do dekoracji, resztę zemleć. masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puch. dodać mąkę, orzechy i sok z cytryny. wafel ułożyć na natłuszczonej blaszce. posmarować go masą maślano-orzechową. białka ubić na sztywną z cukrem pudrem, rozsmarować na z wierzchu ciasta, udekorować orzechami. piec 30 minut w 180 st. C lub krócej, do momentu, gdy beza zrobi się beżowa.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.