to chyba najpopularniejszy sos do makaronów. jego tajemnica tkwi w bardzo długim gotowaniu. dlatego też opłaca się przygotować podwójną porcję, której połowę można spokojnie potem zamrozić.
mięsny sos boloński (ragu di carne alla bolognese) – składniki
- 60 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- 40 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 zmiażdżony goździk
- szczypta cynamonu
- 450 g pomidorów pasteryzowanych (ze słoika lub z puszki)
- 1 szkl. tłustego mleka
- sól
- czarny pieprz
cebulę drobno posiekać, marchew i seler zetrzeć na tarce. podsmażyć z boczkiem na oliwie, aż cebula zacznie się rumienić. dodać mięso, dokładnie wymieszać z usmażonymi warzywami i smażyć do uzyskania jednolitego koloru. dodać goździk, cynamon i zmielony pieprz, wymieszać z pomidorami. gotować ok. 15 minut. wlać mleko, osolić, zmniejszyć płomień i gotować 2,5 godziny co jakiś czas mieszając.
Komentarze archiwalne (1)
Gość: [Magda C.] *.dynamic.chello.pl 5 lat temuMniam! Lubię sos boloński 🙂