mięsny sos boloński

kuchnia włoska, mięsny sos, do makaronu,

to chyba najpopularniejszy sos do makaronów. jego tajemnica tkwi w bardzo długim gotowaniu. dlatego też opłaca się przygotować podwójną porcję, której połowę można spokojnie potem zamrozić.

sos boloński, mięsne ragu

mięsny sos boloński (ragu di carne alla bolognese) – składniki

  • 60 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 zmiażdżony goździk
  • szczypta cynamonu
  • 450 g pomidorów pasteryzowanych (ze słoika lub z puszki)
  • 1 szkl. tłustego mleka
  • sól
  • czarny pieprz

cebulę drobno posiekać, marchew i seler zetrzeć na tarce. podsmażyć z boczkiem na oliwie, aż cebula zacznie się rumienić. dodać mięso, dokładnie wymieszać z usmażonymi warzywami i smażyć do uzyskania jednolitego koloru. dodać goździk, cynamon i zmielony pieprz, wymieszać z pomidorami. gotować ok. 15 minut. wlać mleko, osolić, zmniejszyć płomień i gotować 2,5 godziny co jakiś czas mieszając.

Komentarze archiwalne (1)

Gość: [Magda C.] *.dynamic.chello.pl 5 lat temuMniam! Lubię sos boloński 🙂

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.