to inna wersja pokazywanego przeze mnie kurczaka z szybkowara. przyznam, że się zastanawiałam nastawiając minutnik, jak to jest, że ryż się nie rozgotowuje po takim czasie gotowania. może to zasługa koncentratu? albo specyfika gotowania w szybkowarze.
ryż z mięsem mielonym z szybkowara
- 30 dkg mięsa mielonego (do wyboru: drobiowe, wieprzowe, wołowe),
- 1,5 szkl. ryżu,
- 1 cebula,
- 1 pęczek młodej włoszczyzny bez kapusty,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 2 łyżki słodkiej suszonej papryki,
- 3 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- olej,
- koperek do posypania
pokrojoną w dość szerokie plastry cebulę wrzucić na rozgrzany olej. dodać mięso i dokładnie rozmieszać, żeby nie pozostało zbite w grudkach. smażyć ok. 5 minut, pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. włoszczyznę oczyścić, pokroić w dość grube plastry. całą zieleninę, łącznie z natką marchwi, posiekać. dodać razem z ryżem do smażącego się mięsa. zalać 3 szkl. gorącej wody. dodać paprykę, przyprawić solą i pieprzem. zamknąć szybkowar i gotować ok. 20-30 minut. na talerzach posypywać posiekanym koperkiem.