muffiny z jajecznicą

Może i moda na muffiny minęła, ale nadal pozostają genialną propozycją na szybką kolację lub śniadanie. Zwłaszcza w wersji wytrawnej. Dzisiejsze ewidentnie kojarzą mi się z kuchnią anglosaską, w której nie może zabraknąć połączenia słonego ze słodkim.

drugie śniadanie, muffins, kukurydza, szynka, syrop klonowy

muffiny z jajecznicą

12 szt.

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 10 dkg boczku lub wędzonej szynki,
  • 4 średnie jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 szkl. startego sera żółtego,
  • pieprz

składniki suche:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka soli,

składniki mokre:

  • 1/4 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka lub maślanki,
  • 2 jajka

Na rozgrzanej 1 łyżce masła smaż odsączoną kukurydzę posypaną 0,5 łyżeczki brązowego cukru, aż się zrumieni. Kukurydzę zdejmij z patelni, dodaj drugą łyżkę masła i pokrojony w paseczki boczek. Gdy zacznie skwierczeć polej go syropem klonowym i smaż mieszając, aż cały będzie w nim obtoczony i szklisty. Zdejmij z patelni i dołóż do kukurydzy. 4 jajka roztrzep dokładnie w miseczce i smaż na ostatniej łyżce masła, tylko tyle, żeby się lekko ścięły. Przełóż do kukurydzy. Dodaj starty ser. Wszystko przypraw pieprzem. W drugiej misce wymieszaj ze sobą suche składniki. 1/4 kostki masła roztop i wymieszaj z pozostałymi mokrymi składnikami. Wymieszaj składniki suche z mokrymi i dodaj wszystko, co było wymieszane z kukurydzą. Ciasto rozłóż do 12 foremek muffinkowych, wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz 15-20 minut w 200 st. C lub do momentu, gdy patyczek będzie suchy.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.