nowy autor, wydawca, ba nawet sponsorzy. część pomysłów z układu zachowana, np. jak powinna kuchnia wyglądać (pod względem ergonomicznym), jakie narzędzia są w niej potrzebne. przepisy za to zupełnie nowe i z lepszymi zdjęciami.
zapiekanka oszczędna wg Pani Rejentowej
- gotowane mięso z rosołu,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 3 łyżki ostrego ketchupu,
- 2 kopiaste łyżki wędzonego boczku,
- olej,
- ulubione zioła,
- 8 średnich ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej,
- po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej,
- 1 szkl. utartego sera żółtego,
- sól, pieprz
na oleju podsmażamy boczek, gdy się zrumieni wybieramy go łyżką cedzakową. na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojony w cienkie krążki por i w piórka cebulę i szklimy. potem dodajemy zmielone lub drobno pokrojone mięso, ketchup, oddzielone od żółtek białka, sól, pieprz i ulubione przyprawy. ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z żółtkami, przyprawiamy. dzielimy na dwie nierówne części.
na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego układamy większą część ziemniaków, na to mięso i znowu ziemniaki. z wierzchu posypujemy skwarkami i startym serem. pieczemy ok. 30 min. w 180 st.C.