obiad na upały: makaron soba w sosie sezamowym

kolejny przepis na letni obiad, podczas którego nikt nie ma ochoty na jedzenie czegoś gorącego. Przy okazji to coś dla miłośników kuchni orientalnej – chrupiące warzywa i aromat oleju sezamowego, którego zastosowanie nomen omen było wielką zagadką dla ekspedientki w sklepie. W końcu szeptem spytała – to do sałatek prawda? Jeśli dzisiejszy obiad to sałatka, to tak 😉

kuchnia orientalna, cukinia, grzyby, kurczak, kapusta pakchoi,

makaron soba z warzywami stir fry

  • 150 g makaronu soba,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 kolorowej papryki, 
  • 1 nieduża cukinia,
  • 2 kapusty pak choi,
  • 150 g grzybów (pieczarki, boczniaki),
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka lub druga porcja grzybów,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • do posypania: liście selera naciowego lub świeża kolendra

sos sezamowy:

  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta chilli

Wymieszaj składniki sosu. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą, osącz i zalej sosem. Wymieszaj i odstaw. Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na pół. Pozostałe składniki pokrój w 0,5 cm plastry. Każdy ze składników smaż oddzielnie po 3-4 minuty, niewielkimi porcjami, tak by kawałki się ze sobą nie stykały, dzięki czemu pozostaną chrupiące. Podawaj letnie lub schłodzone, w woku lub dużej salaterce, tak by każdy mógł sobie dowolnie skomponować swoją porcję sałatki. Do posypania podaj grubo posiekane liście selera naciowego lub kolendrę.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.