przepis pochodzi ze strony Bakerlady, gdzie można obejrzeć, jak ślicznie te pyszności wyglądają
paluchy makowe z kiszoną kapustą – składniki:
- 500 g mąki,
- 1/3 paczki świeżych drożdży,
- 500 g kiszonej kapusty, opłukanej, posiekanej i przesmażonej z małą cebulką na maśle,
- ok. 250- 300 ml wody,
- dwie łyżki miodu,
- sól,
- do posypania: mak, sezam, zioła do pizzy, co dusza zapragnie
paluchy makowe z kiszoną kapustą – przepis
drożdże rozpuszczamy w 1/3 wody, dodajemy miód (zastąpiłam cukrem) i łyżkę mąki, odstawiamy na 15 minut. u mnie to akurat trwało znacznie dłużej. jak zaczyn ruszy dodajemy do niego resztę mąki, przesmażoną kapustę oraz wlewamy powoli wodę- ciasto ma być średniej miękkości, nie bardzo klejące. odstawiamy do wyrośnięcia (pozwoliłam mu wyrosnąć dwukrotnie).
wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy na blat posypany mąką, rozpłaszczamy ręką i kroimy na długie, średniej grubości paluchy. układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy makiem lub tym co akurat mamy pod ręką. pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach – do zrumienienia.
komentarze archiwalne:
grazyna1961.only 10 lat temu | Racja! Przekąski do piwa to duuuże pole do popisu!