piwo motywatorem eksperymentów – paluchy drożdżowe

przepis pochodzi ze strony Bakerlady, gdzie można obejrzeć, jak ślicznie te pyszności wyglądają

paluchy makowe z kiszoną kapustą – składniki:

  • 500 g mąki, 
  • 1/3 paczki świeżych drożdży,
  • 500 g kiszonej kapusty, opłukanej, posiekanej i przesmażonej z małą cebulką na maśle,
  • ok. 250- 300 ml wody,
  • dwie łyżki miodu,
  • sól,
  • do posypania: mak, sezam, zioła do pizzy, co dusza zapragnie

paluchy makowe z kiszoną kapustą – przepis

drożdże rozpuszczamy w 1/3 wody, dodajemy miód (zastąpiłam cukrem) i łyżkę mąki, odstawiamy na 15 minut. u mnie to akurat trwało znacznie dłużej. jak zaczyn ruszy dodajemy do niego resztę mąki, przesmażoną kapustę oraz wlewamy powoli wodę- ciasto ma być średniej miękkości, nie bardzo klejące. odstawiamy do wyrośnięcia (pozwoliłam mu wyrosnąć dwukrotnie).
wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy na blat posypany mąką, rozpłaszczamy ręką i kroimy na długie, średniej grubości paluchy. układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy makiem lub tym co akurat mamy pod ręką. pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach – do zrumienienia.

janiolka, poniedziałek, 27 sierpnia 2007

komentarze archiwalne:

grazyna1961.only 10 lat temu | Racja! Przekąski do piwa to duuuże pole do popisu!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *