faszerowana papryka o tej porze roku niezbyt łapie się w kuchni sezonowej, ale 1,80 za kilogram było niezwykle kuszące 😉
a jeśli wolicie inne smaki niż rybne, to znajdziecie u mnie przepisy na paprykę faszerowaną mięsem:
– z kaszą gryczaną
– z ryżem
papryka faszerowana tuńczykiem z ryżem
- 1 kg podłużnej papryki,
- 2 puszki tuńczyka w oleju,
- 1 szkl. ryżu,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 fileciki anchovies (niekoniecznie),
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz,
- olej
ugotować ryż i przestudzić. paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. delikatnie posolić wewnątrz lub mocniej doprawić farsz. ryż wymieszać z tuńczykiem, bez odlewania oleju, drobno posiekaną cebulę, anchovies i kapary. doprawić musztardą, solą i pieprzem i nafaszerować papryki. ułożyć je dość ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki wody i skropić olejem. piec pod przykryciem około 40 minut w 200 st. C.