papryka faszerowana przed sezonem

faszerowana papryka o tej porze roku niezbyt łapie się w kuchni sezonowej, ale 1,80 za kilogram było niezwykle kuszące 😉
a jeśli wolicie inne smaki niż rybne, to znajdziecie u mnie przepisy na paprykę faszerowaną mięsem:

z kaszą gryczaną
z ryżem

zielona papryka, tuńczyk, ryż, kapary, anchovies 

papryka faszerowana tuńczykiem z ryżem

  • 1 kg podłużnej papryki,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 1 szkl. ryżu,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 fileciki anchovies (niekoniecznie),
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól, pieprz,
  • olej

ugotować ryż i przestudzić. paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. delikatnie posolić wewnątrz lub mocniej doprawić farsz. ryż wymieszać z tuńczykiem, bez odlewania oleju, drobno posiekaną cebulę, anchovies i kapary. doprawić musztardą, solą i pieprzem i nafaszerować papryki. ułożyć je dość ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki wody i skropić olejem. piec pod przykryciem około 40 minut w 200 st. C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.