papryka w słoikach

odkąd pamiętam ten sposób przygotowania papryki marynowanej praktykowany jest w domu rodziców. i przyznam się, że u nikogo mi tak nie smakuje, jak u nich. a że ostatnie zakupy na targu zakończyły się wzięciem również worka papryki, to stanęłam przed koniecznością przygotowania z niej przetworów. pierwszą myślą było co prawda zrobienie sałatki na zimę z buraków i papryki, ale stosunek obu warzyw był nie taki, jaki chciałam (7:1), więc wróciłam do klasyki.

przetwory, marynaty

marynowana papryka

  • 5 kg papryki
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. oleju
  • 2 duże łyżki stołowe soli
  • do każdego słoika: 1 duży liść laurowy, 2 szt. ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy

paprykę oczyścić i przekroić na 2 lub 4 części. ściśle ułożyć je w słoikach. z pozostałych składników ugotować zalewę. zalewać paprykę wrzącą. szczelnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *