słodko-ostry sos chili

dziś pozostaję w ostrym klimacie przetworów – z papryczek chili i gruszek przygotowałam słodki sos. myślę, że idealnie będzie pasował do pieczonego kurczaka i frytek.

przypominam o rękawiczkach. to naprawdę nie fanaberia. palce potrafią piec jeszcze 2 dni później, a nie daj boże potrzeć nimi okolice oczu…

chilli, ostry, przetwory

słodki sos chili z gruszkami

  • 0,5 kg papryczek chili, 
  • 25 dkg gruszek (np. konferencji),
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 0,5 szklanki octu 10%,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pektyny,
  • gumowe rękawiczki

obrane gruszki pokrój dość drobno, włóż do garnka i zalej taką ilością wody, by je przykryła. dodaj cukier i przyprawy. ugotuj je do miękkości, odstaw do ostudzenia. załóż rękawiczki! papryczki umyj, osusz, przekrój na pół i ułóż na blasze. piecz przez 15-20 minut, aż skórka zacznie się przypiekać. przełóż do reklamówki lub zamykanej miski i ostudź. usuń pestki i skórki. miąższ papryczek dodaj do gruszek. zmiksuj, aż będzie wszystko zupełnie gładkie. dodaj ocet i pektyny*. zagotuj i trzymaj na ogniu zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. przelej do niewielkich słoików.

* jeśli sos nie będzie stał długo, to można zrezygnować z pektyn, tylko go trochę odparować, żeby był gęstszy.

Na ostro

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *