pasztet z rodzynkami w imię ortografii

znajoma sprawdza zeszyt od polskiego swojej córki i tam widzi podyktowaną notatkę: „nie” z rzeczownikami piszemy razem, np.: niedźwiedź, niezapominajka, niebo

na wszelki wypadek napiszę, że nie z przymiotnikami piszemy też razem, a więc dziś przepis nietrudny, niedrogi, nietwardy, a w dodatku niebrzydki…

wątróbka, drobiowa, na kanapkę, do smarowania,

pasztet z wątróbek drobiowych do smarowania

  • 40 dkg wątróbki (w sytuacji idealnej gęsiej, ale zwykła kurza też nie jest zła),
  • 15 dkg słoniny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 por,
  • 0,5 szkl. śmietanki 30%,
  • 1 czerstwa kajzerka (ale nie sucha),
  • 2 jajka,
  • garść rodzynek,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz

pora pokroić i udusić na maśle. dodać oczyszczoną wątróbkę i dusić 15 min. wlać śmietankę, rozdrobnioną bułkę i chwilę poddusić. przestudzoną masę zemleć 3 razy lub zmiksować. dodać jajka, przyprawy, rodzynki i dokładnie wyrobić. słoninę pokroić w cienkie paski i wyłożyć nimi niedużą formę. przełożyć masę na słoninę, wyrównać powierzchnię i piec 60-70 min w kąpieli wodnej w 150 st.C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *