pataty są dość egzotycznym warzywem w naszym klimacie, ale ostatnio bardzo łatwo dostępnym. mimo słodkiego smaku doskonale się łączą ze słonymi dodatkami. bardzo dobrze się pieką, ale również pasują do różnego rodzaju gulaszy i eintopfów.
zerknijcie na kilka przepisów z patatami w roli głównej:
– gulasz kreolski,
– pataty pieczone z tuńczykiem,
– pataty pieczone z curry
purée z batatów z boczkiem
- 2 duże bataty,
- 15 dkg wędzonego boczku,
- 1 duża cebula,
- 0,5 szkl. ciemnego piwa,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- olej,
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, ułatwi to później jej czyszczenie. Umyte bataty bez obierania przekrój wzdłuż na ćwiartki, posmaruj olejem i ułóż na blasze. Piecz 20-30 minut, sprawdzając widelcem ich miękkość. Po upieczeniu odstaw na 10 minut. Boczek pokrój z cienkie paski lub drobną kostkę i smaż na patelni, aż będzie mocno zrumieniony. Skwarki zdejmij z patelni, a na wytopiony tłuszcz włóż pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smaż, aż się zeszkli. Posyp ją cukrem i smaż około 10 minut na wolnym ogniu, dość często mieszając. Wlej piwo i syrop klonowy, zwiększ ogień i gotuj około 5 minut. Z batatów zdejmij skórkę i utłucz, dodaj do nich boczek i cebulę. Jeśli purée jest bardzo gęste, wlej sos z patelni. dopraw solą i pieprzem.