to jedna z klasycznych włoskich potraw. tradycyjnie podaje się ją jako dodatek do gotowanych lub pieczonych mięs, ale z dodatkiem ryżu, pieczonych ziemniaków lub kaszy kuskus może być samodzielnym daniem. podstawą jest papryka duszona z pomidorami i cebulą, ale tak, jak polski bigos, ma tyle dodatków, ile osób ją gotuje. wbrew pozorom, mimo zawartości papryki nie przypomina lecso.
peperonata
- 6 papryk (najlepiej różnokolorowych),
- tyle samo wagowo pomidorów,
- 2 duże cebule,
- 15 dkg zielonych oliwek bez pestek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryka,
- pół pęczka świeżej bazylii lub łyżka suszonej,
- sól, pieprz,
- oliwa
paprykę i cebulę pokroić w szerokie paski (1 cm) lub dużą kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić. na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucić paprykę, cebulę i pomidory oraz zmiażdżony czosnek i w całości ostrą paprykę. gdy się całość zagotuje, dusić na średnim ogniu ok. 15 min. jeśli będzie dużo sosu, odkryć, żeby odparował. posiekać bazylię i pod koniec duszenia dodać ją razem z oliwkami do garnka.
inne warianty:
1. posypać gotowe danie kaparami
2. do wersji powyżej dodać 3 średnie pokrojone w kostkę ziemniaki
3. dodać 1 pokrojony w kostkę bakłażan, zamiast zielonych – czarne oliwki i oregano zamiast bazylii