risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

chodziło za mną risotto z grzybami, chodziło i chodziło. aż w niedzielę dostałam od ciotki trochę grzybów suszonych. zaczęłam szukać przepisu i ze zdumieniem stwierdziłam, że w internecie króluje w zasadzie jeden przepis. więc się odłączyłam od sieci, sięgnęłam po kuchnię włoską i znalazłam risotto all’onegliese – potrawę pochodzącą z wioski oneglia w ligurii, a obecnie popularną (ponoć) na całym obszarze włoskiej riwiery. dokonałam małego zamachu na oryginał używając pomidorów suszonych zamiast świeżych.

risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

  • 30 g suszonych grzybów, 
  • 30 g suszonych pomidorów, 
  • 1 drobno pokrojona cebula, 
  • 1/3 szkl. oliwy, 
  • 2 szkl. ryżu, 
  • 4 szkl. wrzątku, 
  • sól, pieprz, 
  • parmezan

grzyby i pomidory zalać 1 szkl. wrzątku i zostawić na 15 min. osączyć i pokroić w paseczki. w dużym rondlu usmażyć do miękkości cebulę. dodać grzyby i pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. po czym dodać ryż, gdy wchłonie sos z patelni zacząć dolewać wrzątek często mieszając. tuż przed końcem gotowania przyprawić solą i pieprzem. posypywać serem bezpośrednio na talerzu wg uznania. 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.