pieczeń z kurczaka z pistacjami

czemu te pistacje nie były równo zielone w środku to nie mam pojęcia, bo w smaku nic im nie brakowało. ale przestraszyły mnie po ukrojeniu pierwszego plasterka nielicho. à propos krojenia, to pieczenie rzymskie często nie dają się pokroić w cienkie plastry, z tą nie ma tego problemu.

podawałam już przepisy na galantynę i balotynę z kurczaka. ta pieczeń jest bardzo podobna w sposobie wykonania, jednak nie faszerujemy tym razem skóry, tylko zawijamy wszystko w folię aluminiową, więc nie trzeba się martwić swoimi umiejętnościami w luzowaniu kości. 

pierś kurczaka, drób, pieczeń, pistacje, wędliny domowe

pieczeń drobiowa z pistacjami

  • 1 kurczak 1,2-1,5 kg, 
  • 1 bułka kajzerka, 
  • 1 jajko, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • 0,5 szkl. orzeszków pistacjowych bez łupin, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz
  • mleko lub słodka śmietanka do zamoczenia bułki, 
  • masło do smarowania, 
  • folia aluminiowa

bułkę namoczyć w mleku lub śmietance. mięso oddzielić od kości. 1 pierś pokroić w grubszą kostkę, resztę posiekać malakserem razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką. szczypiorek drobno pokroić. dodać do masy mięsnej razem z żółtkiem, pistacjami, przyprawić gałką, solą i pieprzem i dobrze wyrobić. białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mięsem. rozłożoną folię aluminiową posmarować masłem, na środku ułożyć mięso i zawinąć formując w rulon. piec ok. 1 godziny w 180 st. C. ostudzić i dopiero wtedy rozwinąć z folii.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.