pieczone placki ziemniaczane

Wiadomo, że placki ziemniaczane nie należą do lekkostrawnych, więc w poszukiwaniu lżejszej wersji zamiast smażenia upiekłam je. Wyszły całkiem smaczne. Mają zdecydowanie inną konsystencję, bo tarte były na wiórki, a nie na papkę. I wierzch jest bardziej chrupiący, niż przy smażonych.

tradycyjne, inaczej, fit, bez smażenia,

pieczone placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz

Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, cebulę na małych. Odciśnij tyle płynu ile się da. Dodaj posiekany koperek, jajko, mąkę i przyprawy. Na papierze do pieczenia układaj niezbyt grube placuszki, starając się nie nabierać płynu z dna naczynia. Piecz przez 20-25 minut w 200 st. C, aż ładnie się przyrumienią

tradycyjne, inaczej, fit, bez smażenia,

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.