ostatnio braliśmy udział w restaurant week. Wybrałam restaurację Granat w Katowicach. W menu wegetariańskim był ormiański pilaw, pyszny. Odtwarzać restauracyjnych dań nie lubię, więc sięgnęłam do kuchni hinduskiej po najprostszy z prostych przepis. Do niego przygotowałam kormę z wątróbką, na którą przepis podam wkrótce.
pilaw z groszkiem i pieczarkami – składniki
- 150 g ryżu basmati,
- 250 ml wody,
- szczypta nasion kminu,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 1 laska cynamonu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mały pomidor,
- 5 małych pieczarek,
- 0,5 szkl. groszku,
- sól,
- 1 łyżka oleju
pilaw z groszkiem i pieczarkami – przepis
Ryż opłucz i namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Na rozgrzany olej wrzuć przyprawy i zmiażdżony czosnek. Pomidora pokrój w plastry i dodaj go razem z pieczarkami do przypraw. Smaż razem 3 minuty. Osącz ryż i wsyp do pieczarek. Wlej wodę i od zawrzenia gotuj 12-15 minut nie mieszając, tylko potrząsając garnkiem. Po ugotowaniu można ryż spulchnić widelcem, ale należy to robić delikatnie, żeby nie połamać ryżu.