korma kokosowa z wątróbką drobiową

Korma jest w zasadzie czymś podobnym do curry. Można ugotować ją z mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Ja korzystając z nieobecności latorośli porwałam się na wątróbkę drobiową i to był bardzo dobry pomysł. W restauracji do kormy podali nam zwykły ryż basmati, ale można jeść z chlebkami naan lub pobawić się z ryżem tworząc z niego pilaw. Tu znajdziecie przepisy na chlebek naan i różne pilawy

kuchnia indyjska, mleczko kokosowe, kolendra, drób, podroby,

korma z wątróbką

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane do smażenia

Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami curry. Oczyszczoną wątróbkę obtaczaj w mieszance mączno-curry. I smaż partiami na maśle po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone odkładaj pod przykryciem. Zlej resztki masła z patelni. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i wlej na patelnię, zagotuj. Włóż usmażoną wątróbkę i chwilę razem podgrzewaj. Podawaj z ryżem lub pilawem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *