piórka

kura rosołowapora na kolejną wersję kury rosołowej. ten przepis znalazł mój ojciec ok. 20 lat temu w jakiejś gazecie (pamiętam, że obok niego był też przepis na baraninę). nie lubił nadzienia do naleśników z tego mięsa, wykonywanych przez mą babkę, więc tak sobie wykombinował, że trzeba znaleźć coś w zamian. dzięki temu przepisowi dowiedziałam się o krojeniu w piórka 🙂

kura po hindusku

  • 1 duża cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 2 goździki, 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 1,5 łyżeczki zmielonej kolendry, 
  • 0,5 łyżeczki imbiru, 
  • odrobina zmielonego ziela angielskiego, 
  • 0,5 łyżeczki chili, 
  • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 
  • 3-4 łyżki śmietany, 
  • sól, 
  • olej, 
  • ugotowana kura

cebulę pokroić w plasterki i zrumienić. dodać czosnek pokrojony w piórka, przyprawy i przecier. smażyć przez 2-3 min. kurę podzielić na małe kawałki, włożyć do sosu i trochę poddusić. wlać szklankę wrzątku wymieszanego ze śmietaną, posolić i chwilę dusić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.