to już czwarta wersja zupy pomidorowej bez ryżu i makaronu, czyli coś dla fanów kuchni bezglutenowej, przynajmniej częściowo. ale akurat nie to było najistotniejszym warunkiem tym razem. nie ma tych najpopularniejszych dodatków, gdyż u mnie pomidorowa jest pełna warzyw i czasem bardziej przypomina eintopf, niż klasyczną zupę. poprzednie pomidorówki ze względu na swoje składniki były bardziej jesienne, także jak się pojawią grzyby i dynie wypróbujcie je koniecznie:
– zupa pomidorowa z dynią,
– pomidorowa z grzybami i pęczakiem,
– z cieciorką i kaszą jaglaną
zupa pomidorowa z piersią kurczaka i zieloną papryką
- 1 duża marchew,
- 0,5 niedużego selera,
- 1 zielona papryka,
- 250 g piersi z kurczaka,
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 karton przecieru pomidorowego Łowicz,
- 2 litry bulionu z kurczaka,
- pieprz i sól
Marchew, seler, paprykę i pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Pokrojone warzywa uduś na oleju, gdy będą miękkie dodaj pierś kurczaka, oregano i zmiażdżony czosnek. Duś razem około 15 minut. Wlej przecier pomidorowy i bulion, dopraw solą i pieprzem, po zawrzeniu zmniejsz ogień i gotuj kolejne 15 minut.