nie wiem, czy macie też takie wrażenie, że ten rok obfituje w najdziwniejsze gatunki pomidorów i co więcej, są one w niezwykle przystępnych cenach. wszystkie małe odmiany moje dziecko traktuje, jak cukierki, z chęcią zabierając na przekąskę do szkoły i na wszelkie wycieczki. z czego, nie ma co ukrywać, cieszę się niezmiernie 🙂
risotto z pomidorami i rozmarynem
- 250 g ryżu arborio (do risotto),
- 0,5 kg dojrzałych dowolnych pomidorów,
- 30 dkg pomidorów śliwkowych lub innych drobnych,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki igiełek rozmarynu,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- bazylia do posypania,
- ostry ser
duże pomidory umyj, natnij płytko na krzyż i sparz wrzątkiem, by łatwo usunąć skórę. pokrój na nieduże kawałki i w rondlu gotuj około 20-30 minut na małym ogniu. połowę ugotowanych pomidorów zmiksuj i wymieszaj z niezmiksowanymi. cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie wymieszanej z masłem. czosnek i rozmaryn drobno posiekaj i dodaj do cebuli, smaż przez minutę i wsyp ryż, który podsmażaj kolejną minutę. partiami dolewaj ugotowane pomidory, a następnie bulion. jeśli bulion jest dobrze doprawiony, to nie ma potrzeby dodatkowe przyprawiania risotto, natomiast jeśli jest delikatny, to lekko posól i popieprz. po 1 szklance bulionu dodaj przekrojone na pół małe pomidorki. kiedy ryż będzie już miękki, odstaw go pod przykryciem na kilka minut. przed podaniem posyp porwaną bazylią i serem pokrojonym w płatki (pomaga w tym obieraczka do warzyw).