w którejś audycji radiowej usłyszałam, że gnocchi zapiekane w śmietance z serem z niebieską pleśnią, jest po prostu boskie, więc nie mogłam nie spróbować. rzeczywiście, jak na tak proste składniki, efekt jest piorunujący.
gnocchi zapiekane z serem pleśniowym
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 100 g sera z błękitną pleśnią
- 1 kg ziemniaków,
- 3 żółtka dużych jaj,
- 0,5 szklanki startego parmezanu,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mąki pszennej + mąka do posypania deski,
- 1 łyżka masła
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Gdy przestygną obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Ziemniaki wymieszaj z parmezanem i gałką muszkatołową. Dodaj żółtka (białka zatrzymaj na wypadek, gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się kleić), wsyp połowę mąki i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, do momentu, gdy ciasto przestanie się lepić i zacznie być elastyczne. Posyp mąką deskę lub blat na którym będziesz robić gnocchi. Ciasto podziel na kilka części i z każdej utocz około 2 cm wałek, który następnie pokrój skośnie na 1,5 cm kawałki, tak jak kopytka. Papier do pieczenia posyp mąką i ułóż na nim gnocchi, a następnie wstaw na 15 minut do zamrażalnika. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć gnocchi i gotuj je chwilę, aż wypłyną. Następnie wyciągaj je z wody nie czekając, aż będą ugotowane. Masłem wysmaruj naczynie do zapiekania. Ułóż w nim kluseczki, posyp pokruszonym serem i zalej śmietanką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.