Ciężko mi wyobrazić sobie Wielkanoc bez mazurka. U mnie zwykle przygotowuje się pomarańczowy, a u mamy orzechowy. W ubiegłym roku przypomniałam sobie prosty mazurek cygański, pełen bakalii, a przy tym banalnie prosty w wykonaniu, bo nie trzeba się martwić w nim o ciasto – zastępuje je wafel.
Przepis pochodzi z „Kuchni polskiej”, wydanie z lat 80., którą, wydawało mi się, mają wszyscy. A potem, gdy widzę z jakim zainteresowaniem ją u mnie studiują, dowiaduję się, że mają, ale ich mamy!
mazurek cygański
- 200 g drobnego cukru,
- 100 g mąki,
- 5 jajek,
- 100 g rodzynek,
- 100 g orzechów,
- 100 g fig,
- 100 g daktyli,
- 50 g skórki pomarańczowej,
- 1 wafel
Bakalie pokrój w cienkie paseczki lub drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj ubitą pianę z białek, bakalie i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę rozłóż równomiernie na waflu. Piecz około 30 minut w 180 st. C.