prosty mazurek z bakaliami na wielkanoc

Ciężko mi wyobrazić sobie Wielkanoc bez mazurka. U mnie zwykle przygotowuje się pomarańczowy, a u mamy orzechowy. W ubiegłym roku przypomniałam sobie prosty mazurek cygański, pełen bakalii, a przy tym banalnie prosty w wykonaniu, bo nie trzeba się martwić w nim o ciasto – zastępuje je wafel.

Przepis pochodzi z „Kuchni polskiej”, wydanie z lat 80., którą, wydawało mi się, mają wszyscy. A potem, gdy widzę z jakim zainteresowaniem ją u mnie studiują, dowiaduję się, że mają, ale ich mamy!

wielkanoc, wafel, ciasto, figi, daktyle, rodzynki,

mazurek cygański

  • 200 g drobnego cukru, 
  • 100 g mąki, 
  • 5 jajek, 
  • 100 g rodzynek, 
  • 100 g orzechów, 
  • 100 g fig, 
  • 100 g daktyli, 
  • 50 g skórki pomarańczowej,
  • 1 wafel

Bakalie pokrój w cienkie paseczki lub drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj ubitą pianę z białek, bakalie i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę rozłóż równomiernie na waflu. Piecz około 30 minut w 180 st. C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.