kolejny genialny przysmak od naszej cukrzycowej babci, przeznaczony zasadniczo do serów został skutecznie „wypróbowany” bez dodatków 😉
z innych wytrawnych konfitur polecam:
– żurawiny z pomarańczą,
– jarzębinę z jabłkami,
– wiśnie z imbirem,
– czerwoną cebulę z piwem,
– wiśnie z zielonym pieprzem,
– truskawki z rabarbarem
konfitura dyniowo-jabłkowa do sera
- 1 kg dyni hokkaido,
- 2 kg jabłek,
- 0,5 szkl. syropu malinowego lub 0,5 szkl. soku malinowego + cukier do smaku,
- 0,5 szkl. octu winnego jabłkowego
dynię bez obierania pokroić w drobną kostkę. jabłka obrać, pokroić w kostkę, skrapiając octem w trakcie, żeby nie ciemniały. dynię wymieszać z jabłkami, wlać sok i ocet, gotować, aż się rozpadną. gorące nakładać do słoiczków, jeśli ich nie chcemy pasteryzować, to należy trzymać je niezbyt długo w lodówce.