Kto lubi bataty, temu i takie purée przypadnie zdecydowanie do gustu, mimo że zrobione jest z dużo mniej egzotycznych warzyw – pietruszki i brukwi. Najciekawsze w nim jest to, że to bardzo uniwersalny dodatek, bo pasuje i do dań słonych, np. duszonego mięsa z sosem, jak i do deserów, np. z lodami waniliowymi i kwaśnymi owocami!
zapiekane purée z brukwi i pietruszki
- 500 g brukwi,
- 500 g pietruszki,
- 250 g masła + 2 łyżki schłodzone,
- 4 łyżki syropu z buraków cukrowych,
- 100 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- szczypta soli
Obraną brukiew i pietruszkę pokrój w dużą kostkę. Brukiew zalej wrzątkiem i gotuj 5 minut, a następnie dodaj pietruszkę i gotuj je razem, aż będą bardzo miękkie. Warzywa odcedź i utłucz lub zmiksuj z masłem. Wymieszać z syropem, trzy czwarte z bułki tartej, jajkami i przyprawami. Przełóż do naczynia żaroodopornego. Posyp pozostałą bułkę tartą i 2 łyżkami masła. Piecz w 180-200 st. C przez 40 minut lub do momentu, aż powierzchnia ładnie się przyrumieni.