Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z roztopionym serem. Tradycyjnie powinien być to oaxaca, lecz zastępuje się go również innymi rodzajami sera, które łatwo się topią. Na północy meksyku używa się tortilli z pszenicy, natomiast na południu kukurydzianych. W sklepie trafiłam na tortille pszenne z czosnkiem, które świetnie zagrały ze świeżymi pomidorami i mozarellą.
quesadilla z chilli con carne – składniki:
4 duże tortille, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 0,35 kg mielonego mięsa wołowego, 1 puszka pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 łyżeczka płatków chilli, 1-2 łyżki słodkiej papryki, 1 szkl. rosołu, sól, olej do smażenia, 1 szkl. sera żółtego
Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek z płatkami chilli, nie rumieniąc czosnku. dodać mielone mięso, przesmażyć. dodać posiekane pomidory z puszki, rosół (jeśli sos będzie za gęsty) i pozostałe przyprawy. dusić ok. 20 min.
1. sposób smażenia: placek tortilli ułożyć na patelni. nałożyć na nią ser starty na dużych oczkach i porcję sosu. przykryć drugim plackiem i podgrzewać na małym ogniu do zrumienienia spodu. wtedy całość obrócić o 180 stopni i ponownie podgrzewać do zrumienienia. po zdjęciu z patelni pociąć na trójkąty.
2. sposób smażenia: na połowie placka ułożyć ser i sos i złożyć go na pół. po czym smażyć z obu stron. pokroić na trójkąty, jak powyżej.
quesadilla z sałatką caprese – składniki:
4 duże tortille, 2 pomidory, 20 dkg mozarelli, pół pęczka bazylii, sól, pieprz
pomidory i mozarellę pokroić w kostkę, bazylię drobno porwać, razem wymieszać, przyprawić. smażyć i kroić jak powyżej.
Komentarze archiwalne (2)
malwinkanr1 6 lat temu|Pyszności! Uwielbiam! 🙂
janiolka 6 lat temu|ja też 🙂