chodziło za mną risotto z grzybami, chodziło i chodziło. aż w niedzielę dostałam od ciotki trochę grzybów suszonych. zaczęłam szukać przepisu i ze zdumieniem stwierdziłam, że w internecie króluje w zasadzie jeden przepis. więc się odłączyłam od sieci, sięgnęłam po kuchnię włoską i znalazłam risotto all’onegliese – potrawę pochodzącą z wioski oneglia w ligurii, a obecnie popularną (ponoć) na całym obszarze włoskiej riwiery. dokonałam małego zamachu na oryginał używając pomidorów suszonych zamiast świeżych.
risotto z grzybami i suszonymi pomidorami
- 30 g suszonych grzybów,
- 30 g suszonych pomidorów,
- 1 drobno pokrojona cebula,
- 1/3 szkl. oliwy,
- 2 szkl. ryżu,
- 4 szkl. wrzątku,
- sól, pieprz,
- parmezan
grzyby i pomidory zalać 1 szkl. wrzątku i zostawić na 15 min. osączyć i pokroić w paseczki. w dużym rondlu usmażyć do miękkości cebulę. dodać grzyby i pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. po czym dodać ryż, gdy wchłonie sos z patelni zacząć dolewać wrzątek często mieszając. tuż przed końcem gotowania przyprawić solą i pieprzem. posypywać serem bezpośrednio na talerzu wg uznania.