prawdę powiedziawszy spodziewałam się zmiany pogody w stylu:
„Im bardziej pada śnieg, Bim – bom,
Im bardziej prószy śnieg, Bim – bom,
Tym bardziej sypie śnieg Bim – bom,
Jak biały puch z poduszki.
I nie wie zwierz ni człek, Bim – bom,
Choć żyłby cały wiek, Bim – bom,
kiedy tak pada śnieg, Bim – bom,
Jak marzną mi paluszki.” (Alan Alexander Milne),
a nie jakiś śnieg z deszczem! i wprost proporcjonalnie do paskudy zwiększa mi się ochota, żeby na rozgrzewkę wypić grzane piwo pachnące dziką różą i korzennymi przyprawami, pochrupać orzechowe rogaliki, których receptura powstała z myślą o piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.
rogaliki piwno-orzechowe
- 0,5 szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody,
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki mąki
- cukier puder do posypania
nadzienie:
- 120 g mielonych orzechów laskowych,
- 0,5 szklanki śmietanki 30%,
- 2-3 łyżki miodu,
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 białko
mąkę przesiać na stolnicę. dodać masło i nożem kroić je na mniejsze kawałki, przysypując je przy tym mąką. posiekane kawałki masła powinny być wielkości grochu. zrobić dołek w środku mieszanki mączno-maślanej i wlać piwo. szybko zagnieść ciasto i odstawić je na 30 minut do lodówki.
przygotować nadzienie: orzechy wymieszać z garnku z miodem i śmietanką. podgrzewać przez 10 minut ciągle mieszając. zdjąć z ognia, dodać cynamon, skórkę cytryny i białko. wymieszać i ponownie podgrzewać przez 2 minuty. przestudzić.
po 30 minutach ciasto podzielić na 4 części. każdą z nich po kolei rozwałkowywać na placek o średnicy około 20 cm (raczej większe niż mniejsze). każdy z nich smarować nadzieniem, a następnie przeciąć na 8 części. trójkąty zwijać i formować w rogaliki. układać na papierze do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 st. C. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
grzane piwo
- 1 butelka piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody,
- 2 łyżki miodu,
- 3 goździki,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki imbiru,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- plaster pomarańczy
piwo wraz z przyprawami podgrzać, ale nie zagotować. dodać miód. wymieszać i przelać przez gęste sitko do szklanki z grubego szkła.