kasza jęczmienna z wątróbką i boczkiem

nie wiem dlaczego, ale kasza jęczmienna kojarzy mi się z szorstkością. w dodatku nie ma ani porywającego wyglądu, ani smaku. i kojarzy się upiornie ze stołówkowym jedzeniem. trzeba to było odczarować 😉

kasza jęczmienna z wątróbką i boczkiem, fot. M. Mazurowski 

kasza jęczmienna z wątróbką

  • 200 g kaszy jęczmiennej, 
  • 400 g wątróbek drobiowych, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 200 g boczku wędzonego, 
  • sól, pieprz

ugotować kaszę. boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, skwarki odłożyć na później. oczyszczone wątróbki usmażyć na tłuszczu pozostałym po boczku. po usmażeniu pokroić dość drobno. cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju. wszystkie składniki dodać do ugotowanej kaszy, przyprawić mocno solą i pieprzem. odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 10 minut.

 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.