duszona łopatka z karmelizowaną cebulą

Dziś propozycja na weekendowy obiad – wolno duszona łopatka z fantastycznym sosie. Czemu na weekend, a nie na beztydzień, jak to nazywają tubylcy? Choć samo pieczenie nie wymaga specjalnego nadzoru, to przygotowanie zajmuje odrobinę czasu. A nic tak wg mnie nie psuje przyjemności gotowania i jedzenia, jak pośpiech i uwagi „jeszcze nie gotowe?”.

wieprzowina, cebula, jabłka, cydr, sok jabłkowy,

duszona łopatka z karmelizowaną cebulą

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 4 duże cebule,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 90 ml koniaku lub brandy,
  • 1 szkl. soku jabłkowego lub cydru,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • soli, pieprz, cukier

sucha marynata:

  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku, 
  • 1 łyżeczka soli

Zmiażdżony czosnek utrzyj na pastę z kminkiem i solą, a następnie natrzyj mięso i odstawi je na minimum godzinę w chłodne miejsce. Jeśli mięso ma nieregularny kształt zwiąż je sznurkiem. Obsmaż na oleju z każdej strony. Przełóż do naczynia do pieczenia z pokrywką. Cebulę pokrój w półplasterki i na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu smaż ją powoli przez 20 minut posypując w międzyczasie szczyptą soli i cukru. Powinna ściemnieć, ale nie być przyrumieniona. Wlej koniak, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło do dna patelni. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, posiekany czosnek i tymianek. Smaż razem przez chwilę. Następnie obłóż cebulą mięso. Wlej sok jabłkowy, jeśli mięso nie jest w 3/4 przykryte płynem, to podlej trochę wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, a następnie zmniejsz grzanie do 160 st. C i piecz 2,5-3 godziny. Upieczone mięso pokrój na plastry. A sos dopraw musztardą, solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadki przelej go do rondelka i gotuj na ostrym ogniu przez kilka minut, aż odparuje.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.