rybka wspomnień

jak dla mnie, to najlepsze w rybie po grecku są duszone warzywa. staram się ich robić znacznie więcej niż pamiętam z kolacji wigilijnych z dzieciństwa. wtedy z siostra starałyśmy się tak sobie nakładać tę potrawę, żeby czasem ryba się w niej nie załapała 😉
niezaprzeczalną zaletą tej potrawy jest to, że można ją zamrozić. po prostu należy warstwy ułożyć w pojemniku do mrożenia. potem wyjąć pojemnik kilka godzin przed podaniem z zamrażalnika. warstwa warzyw na spodzie i wierzchu spowoduje, że nie ma znaczenia, którą stroną trafi po przełożeniu na półmisek.

ryba po grecku

ryba po grecku

  • 75 dkg filetów ryby morskiej (np. mintaj, dorsz, miruna), 
  • 2 cebule, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • seler, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • sól, pieprz, 
  • przyprawa do ryby (opcjonalnie), 
  • koncentrat pomidorowy, 
  • mąka do panierowania ryby, 
  • olej do smażenia

dzień wcześniej pokrojoną na porcje rybę oprószyć przyprawą do ryby lub solą i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu. cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać starte na dużych oczkach pozostałe warzywa, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. udusić na małym ogniu, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i jeszcze chwilę poddusić. rybę panierować w mące i usmażyć. w naczyniu układać na przemian rybę i duszone warzywa. pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa.

Nakarm Zamrażarkę Zimowe szaleństwa

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.