dziś kolejna wycieczka w kierunku kuchni skandynawskiej. tym razem inspirowana przepisem Signe Johansen z książki Secrets of Scandinavian Cooking…Scandilicious. sałatka idealna do jedzenia w upalne dni, ale też świetnie pasująca do grillowanych mięs.
skandynawska sałatka ziemniaczana
- 1 kg młodych malutkich ziemniaków,
- 4 jajka,
- 1 pęczek zielonej cebulki,
- 5 ogórków konserwowych,
sos:
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- 1 łyżki musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- 0,5 pęczka koperku
ziemniaki wyszorować, ale nie obierać. ugotować w osolonej wodzie, odlać i pozostawić do ostudzenia. jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), zalać zimną wodą i również ostudzić. pęczek zielonej cebulki pokroić w cienkie krążki, a ogórki w jak najcieńsze plasterki. przygotować sos – posiekany drobno koperek wymieszać ze śmietaną, majonezem, musztardą i sokiem cytryny. ostudzone ziemniaki wymieszać z sosem oraz cebulką i ogórkami. jajka pokroić w ćwiartki i dołożyć do ziemniaków, niekoniecznie mieszając. ostawić do lodówki na około godzinę.